Bimago sapuni
domaći ručno pravljen sapun

Početna Proizvodi O nama Kontakt

O NAMA

Radionica "Bimago sapuni" je sapundžijska radnja koja se bavi ručnom izradom sapuna. Svi naši  proizvodi su izrađeni od 100% prirodnih sastojaka i ispunjavaju uslove o zdravstenoj ispavnosti predmeta opšte upotrebe, kontrolisani u Institutu za javno zdravlje Beograd.

Pri izradi domaćih sapuna najčešće se koristi hladan i vrući postupak.

Mi smo se odlucili za vrući proces pravljenja, odnosno kuvanja sapuna, zbog boljeg kvaliteta tako napravljenih sapuna u odnosu na onih koji su dobijeni hladnim postupkom.

Posedujemo Sertifikat starih zanata, izdat 16.10.2015. od strane Ministarstva privrede republike Srbije.

Nakon provere pred komisijom Ministarstva privrede republike Srbije  zvanično smo dobili mišljenje i Sertifikat starih zanata broj 0516, koji nam je uručen na svečanoj dodeli u Beogradu. Sertifikatom se dokazuje da se radionica " Bimago sapuni" zaista bavi starim zanatom - ručnim pravljenjem sapuna i dobila je dozvolu da na svoje proizvode stavlja stilizovani simbol otvorene šake i natpis "proizvod starog zanata".

Naši sapuni su bazirani isključivo na prirodnim uljima uz dodatak čistih etarskih ulja, kakao praha, cimeta i drugih prirodnih sirovina koje im dodatno poboljšavaju kvalitet. Recepte smo prilagodili potrebama današnjih kupaca i dobili smo prirodne sapune koji u sebi ne sadrže deterdžente, konzervanse i druge hemikalije. Sapuni zbog svog sastava imaju karakteristike kozmetičkih, neguju i obnavljaju kožu.

Svi naši proizvodi, osim što su pravljeni od 100% prirodnih i čistih sirovina, kompletno su ručno napravljeni i spakovani. Na stranici "pakovanja" možete da pogledate razne vrste pakovanja naših sapuna. Uz dobar kvalitet i lepo pakovanje dobijamo sapuna za sve namene - kao poklon suvenir, poklon kao znak pažnje i poklon svom telu da se bolje oseća i bude zdravije.


Vrući postupak podrazumeva „kuvanje“ sapuna. Mešavina ulja i rastvora natrijum hidroksida se dodatno zagreva, sve dok se saponifikacija potpuno ne završi, odnosno dok se natrijum hidroksid potpuno neutrališe.

Nedostatak ovog procesa je što dugo traje, a sapun ima rustičan izgled, bez glatkih i jasnih ivica. Teško je napraviti bilo kakav oblik, a još teže ga je ukrasiti bojama.

Prednost ovog postupka je što se posle prohlađivanja mogu umešati sastojci koji će oplemeniti sapun: biljna ulja, lekoviti bilje, eterična ulja… a da oni pri tom ne gube svoje vrednosti. Ovako dobijen sapun se može odmah koristiti, iako se preporučuje da odstoji bar nedelju dana kako bi se sastojci lepo sjedinjili, a sapun se osušio. 


Hladnim postupkom se naziva proces mešanja ulja i rastvora natrijum hidroksida bez dodatnog zagrevanja. Odnosno ulja se tek malo zagreju kako bi se otopila Polutečna masa se zatim izliva u kalupe i posle 24 – 48 sati vadi iz njih i seče. Zatim sledi dug period zrenja sapuna. U zavisnosti od ulja koja se koriste, taj period može da traje od 4 – 8 nedelja. Zato vreme se u sapunu odvija proces saponifikacije i sapun se NE SME koristiti. Sapun u kom se saponifikacija nije završila, ako se koristi, može da isuši kožu, ali i da izazove rane, u zavisnosti od količine natrijum hidroksida. Tek posle zrenja je spremam za korišćenje, a što duže stoji to je bolji.

Prednosti hladnog postupka: ovim putem se dobijaju sapuni jasnih ivica i oblika, a sami sapuni imaju zadivljujuću teksturu, mogu se mešati boje te su uglavnom šareni i glatki. Sam postupak traje oko 45 minuta do izlivanja u kalupe.

Nedostatak ovog procesa je to što natrijum hidroksid ubija sve organsko što postoji u sapunu. Od svih plemenitih dodataka koji se stavljaju na kraju u sapunu ostaje samo lep izgled i dobar miris i to pod uslovom da se koriste mirisi otporni na kaustičnu sodu.


Proizvodi:Goran Popović PR  Izrada sapuna: BIMAGO SAPUNI Beograd, Bulevar Arsenija Čarnojevića 36 Telefoni: 061 3999-559, 062 8744-236